תמ"א 38 זכויות הדיירים

תמ"א 38 זכויות הדיירים

תמ"א 38 היא תוכנית לשיפוץ וחיזוק מבנים שנמצאים בסיכון ונבנו לפני ה-1 בינואר 1980. כיום היא כוללת זכויות בנייה המגיעות עד 2.5 קומות הטבות והקלות מס. במסגרת התוכנית ניתן לשפץ את המבנה על חשבון יזם או קבלן, כשהוא מקבל בתמורה את הזכויות המגיעות לבעלי הדירות בבית המשותף. סידור זה מחייב הסכם בין בעלי הדירות בבית המשותף לבין הקבלן.
טענות רבות הושמעו נגד כדאיותה של תמ"א 38, אבל שינויים חדשים הפכו אותה למשתלמת יותר.

תושבים רבים בדרום הארץ נותרו בגל ההסלמה הנוכחי ללא מענה הגנתי, בשל העובדה שרבים מהמבנים הישנים בישראל אינם כוללים ממ"ד או מקלט. פתרון ישים לכך מגיע מכיוונה של תמ"א 38, שמאפשרת להוסיף ממ"ד לכל בעל דירה בבית המשותף. איך עושים את זה?

הטבות שאמור להעניק הקבלן:

ההטבות הללו תלויות במספר פרמטרים ובאישור התוכניות בוועדה המקומית. בנוסף, החוק מאפשר לרשות המקומית לקבוע את המדיניות שלה ביחס אליו, ולכן ההטבות משתנות מרשות לרשות.

בתמורה להטבות, יזכה הקבלן לקבל תוספת יחידות דיור בבניין. כאשר קיימת בבנין קומת עמודים, הוא יכול לבנות דירות בשטח קומה זו. בנוסף, הקבלן יקבל לבנות בקומה על הגג של בניין, או אם גודל המגרש אינו מאפשר – ניתן יהיה להוסיף אגף חדש למעטפת החיצונית של המבנה. במקרים מסוימים אפשר להרוס את המבנה לחלוטין ולבנות מבנה חדש בתוספת שטחי הבנייה שמעניקה התמ"א.

התנאים להיכלל בתמ"א 38:

כשלים ופתרונם

תמ"א 38 מאפשרת להגדיל את מספר הדירות בבניין ובאופן זה יוצרת פתרונות דיור חדשים במרכזי העיר ומוסיפה להיצע הדירות. אך למרות היתרונות, לא כולם ששים לממש את ההטבות במסגרת התמ"א.

נכון להיום, 7 שנים לאחר כניסתו של החוק לתוקף, רק מספר בקשות מצומצם התקבל ברחבי הארץ בנושא. לפי נתוני משרד הפנים קיימות 1.1 מיליון דירות שעומדות במסגרת תמ"א 38, אך עד היום הוגשו לוועדות התכנון כ-550 בקשות ליישום התמ"א, מתוכן אושרו כ-120 תכניות ו-40 תכניות הושלמו.

עם זאת, שינויים שנערכו לאחרונה, הפכו את תמ"א 38 לכדאית ומשתלמת יותר עבור קבלנים. תוספת 2.5 קומות ופטור מלא ממיסוי תמורת אותה תוספת. כעת הקבלן אינו אמור לשלם היטל השבחה ומס שבח.

שינוי נוסף שמקל במימוש התמ"א נוגע להסכמת בעלי הדירות. בעבר נדרש הקבלן לקבל הסכמה מלאה של כל בעלי הדירות, דבר שעורר את תופעת הדייר הסרבן או הסחטן והביא לעיכובים ומכשולים רבים. כעת נדרשת הסכמה של שני שליש מבעלי הדירות, והצעת חוק שעברה בטרומית מציעה להוריד את הרוב הנדרש ל-51% בלבד.

גם בתי המשפט נוטים כיום לשתף פעולה עם הכוונה והמגמה לקידום תמ"א 38. כך למשל, דייר שסירב לאשר פרויקט חיזוק למבנה מפני רעידות אדמה, חויב לאחרונה על ידי המפקחת על הבתים המשותפים בלשכת רישום המקרקעין בנתניה, בהוצאות המשפט. המפקחת גם הסמיכה עו"ד לחתום במקומו על המסמכים הרלבנטיים.

מאת רוית סיני וכולדר, עורכת דין

יש לכם שאלות בנושא? הפרטים אינם ברורים? עו"ד רוית סיני וכולדר והצוות המקצועי מייעץ ומשיב לשאלותיכם ליצירת קשר לחץ כאן.

המידע  המוצג באתר הינו כללי וראשוני בלבד ולא נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי

רוצים לקבל מידע בעולם הנדל"ן?

הירשמו לניוזלטר שלנו